naturalistische border

Naturalistische border

Dit is een border met natuurlijke uitstraling. Er worden heel wat grassen gebruikt, de keuze aan vaste planten hoeft niet groot te zijn. Het herhaaldelijk voorkomen van diverse planten is belangrijk, herhaling zorgt immers voor rust. Sterk uitzaaiende en uitstoelende planten zijn uit den boze. Vaste planten en grassen uit zowat alle werelddelen kunnen gebruikt worden. De lente- en vroeg zomerbloeiende planten zijn veelal Europese en Aziatische soorten, de zomer- en herfstbloeiers vaak Amerikaanse (prairie).

Verder op deze pagina ook de volledige plantenlijst !

Toestand border eind april. De diverse kleuren groen en bladvormen zorgen reeds voor een aangenaam frisse aanblik. De Pennisetum (Azië)is wel een opvallend laat uitlopend siergras, zeker na een harde winter.

'Roularta'-border te Roeselare

Eind juni, de donkere salvia's vallen geweldig op bij zonnig weer.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Henry Claeys. Roularta streeft naar een evenwicht tussen traditie en vernieuwing,die gedachte is dan ook merkbaar in het ontwerp. De ruime parking heeft een bomenbestand van moeraseik. Lage brede beukenhagen volgen de sierlijke glooiende lijn van de lange, hoge, witte gevel. De 215 m lange border bevindt zich tussen de straat en de parking en is licht opgaand waardoor de geparkeerde wagens grotendeels aan het zicht onttrokken zijn. Tussen de parking en de border staat een brede beukenhaag voor een betonnen keermuur van 1m hoog. Gebruikers van de parking en voorbijgangers kunnen rustig deze bloementuin in wandelen... iets verderop komen ze relaxed terug op het voetpad! (Claude Veys staat in voor het onderhoud van deze border).

eind juli

Links Persicaria amplexicaulis 'Blackfield', rechts Geranium 'Anne Thomson'.

Hier komt de donkere Persicaria mooi uit voor de oplichtende Pennisetum 'Gelbstiel'.

Zowat elk uur van de dag lijkt de bordertuin mensen aan te trekken. In de weekends zelfs gezinnen. Vandalisme is er tot nu toe nauwelijks geweest met uitzondering van een Sedum-dief die tweemaal langsgekomen is !

Rudbeckia 'Goldsturm', het siergras Festuca mairei (de sfeerbrenger), Persicaria 'Orangofield', Perovskia 'Little Spire'...

Kalimeris incisa 'Madiva', Festuca mairei en Calamagrostis 'Karl Foerster'(grassen),Persicaria 'Orangofield', Eupatorium 'Riesenshirm'... een greep uit het sortiment.

De toegang tot de border vanaf het voetpad. Hier worden telkens groepen lage kornoeljes gebruikt (Cornus sericea 'Kelseyi'). Het is de bedoeling dat deze lange border ook aantrekkelijk is in de winterperiode. Samen met de vele grassen en enkele vaste planten zullen de rode takjes het geheel oplaaien.

Nest-actie 23-24 september, reeds enkele jaren terug.

'Ontdek de feeërieke 'Roularta'-border in Roeselare' was een groot succes. Henry Claeys lichtte te bezoeker in over ons project gevolgd door een voordracht van Mark Verachtert en mijzelf. De rondleiding buiten kon gelukkig doorgaan met droog weer.
Blijkbaar was er nood aan een volledige lijst van de planten. Dit is niet evident om dit zo maar vrij te geven, maar zoals beloofd volgt dit hierbij.

Plantenlijst vaste planten

Amsonia tabernaemontana, Aster 'Schneegitter',A.pyrenaeus 'Lutetia', Darmera peltata, Eupatorium cannabinum 'Plenum', Eupatorium maculatum 'Laag', E.maculatum 'Riesenschirm', G. 'Dilys', G.'Patricia', G.'Rozanne', G.'Anne Thomson', Geranium 'Blushing Turle', Gillenia trifoliata', Kalimeris incisa 'Madiva', Nepeta faassenii 'Walkers Low', Persicaria amplexicaulis 'Blackfield', P.'Firedance', P.'Orangefield', P.'Rosea', P.'Pink Mist', Persicaria polymorpha, Phlomis russeliana, Rudbeckia fulgida 'Goldsturm', Rudbeckia subtomentosa, Salvia nemorosa 'Caradonna', S. 'Ostfriesland', Sedum spectabile 'Matrona', Sedum spectabile 'Stardust', Silphium mohrii, Silphium wasiotense , Solidago caesia, Solidago flexicaulis , Strobilanthes rankanensis, Thalictrum 'Black Stockings', Vernonia missourica x angustifolia , Veronicastrum sibiricum 'Red Arrows', V.virginicum 'Fascination'. Veronicastrum virginicum 'Adoration'

Plantenlijst siergrassen

Calamagrostis x 'Karl Foerster', C. 'Overdam', Festuca mairei, Miscanthus sinensis 'Herman Müssel', M.'Malepartuus, M.'Yakushima', M.'Yakushima Dwarf', Molinia caerulea 'Edith Dudzuss', Panicum virgatum 'Heavy Metal', P.'Shenandoah', Pennisetum alopecuroides 'Gelbstiel', Stipa gigantea, Poa labillardieri.

Plantenlijst heesters

Ceratostigma willmottianum, Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire', P.'Little Spire', deze planten worden ook wel bij de vaste planten geplaatst op de kwekerslijsten.
Cornus sericea 'Kelseyi' (of C.stolonifera 'Kelseyi Dwarf'), Cornus sanguineum 'Winter Beauty'.

Vele van deze planten zijn op onze open-tuin-dag 'Oostveld' (Oedelem-Beernem) te verkrijgen.
Op de vaste planten kwekerijen is zeker niet alles te vinden, op een plantenbeurs vind je meestal de zeldzamere soorten. Uitgebreider sortiment van Persicaria amplexicaulis is er te vinden bij kwekerij Verhulst-Van Ryckeghem (Aarsele), in Nederland ;'In goede Aarde', de Hessenhof, Marcel Dewaght, Coen Jansen, in de U.K. en zeker in Duitsland ('plant van het jaar 2012' !)zijn ze de laatste jaren op heel wat kwekerijen te vinden. De beschermde soorten vrijwel overal.

eind september

eind oktober

Omstreeks eind oktober is er nog heel wat bloei in deze border. Vooral de Persicaria's zorgen voor een heus kleurenspektakel. De zilverwitte pluimen van de Miscanthus-groepen spelen een wonderlijk spel met het zonlicht. De moeraseiken kleuren naar oranjerood, de Ginkgo's langs de straat naar geel. Beide kleuren komen nu ook volop voor in de border.De kleuren lichten veel feller op met het frontale zonlicht.

winter

De meeste planten blijven hun volume behouden. Grassen zijn onmisbaar in de winter. Verder hebben we de zwarte stengels en bloemhoofdjes van Rudbeckia, de witgrijze stengels van Perovskia, de grappige bloeiwijzen van Phlomis...De kornoeljes met hun steeds roder wordende twijgjes zorgen voor een warme tint. Dit is vooral opvallend bij zonnig weer.

Publicaties :

Nest - augustus 2010
Tuin en Landschap (NL) 23-2011
Garden Design Journal (UK) Oktober 2012