De voortuin

De voortuin

De voortuin is in tuinkamers opgedeeld door gebruik van haagbeukhagen. Deze zijn zeer speels opgebouwd : de verschillende hoogtes en het gebruik van een horizontale gleuf in éénzelfde haag zorgen voor een uniek karakter.

Een orangerieserre met druiven begeleidt ons naar de voordeur. Hierbij is er een lager gelegen knus terrasje met een eeuwenoude Buxus, voorlopig houdt deze stand zonder sproeien. De zeepboom (Koelreuteria paniculata) verkleurt mooi in de late zomer en herfst.

De strakke visvijver bevindt zich op het laagste punt van de tuin.
De vijver is afgewerkt met een Padoek-houten vlonder, een Lutyensbank trekt er de aandacht. Bij de plantenkeuze werd er vooral gelet op bladcontrasten.

Een grindpaadje tussen haag en beplanting brengt ons tot de berceau. Een vaas staat hier centraal ten opzichte van de voordeur.

Enkele meter verder komen we in de voortuin waar twee bolgeschoren taxushagen prominent aanwezig zijn. Geranium 'Anne Thomson' is hier als 'perkplant' gebruikt. Deze Geranium vormt geen belemmering voor de vele bolgewassen (Galanthus-soorten o.a.)en Helleborussen die het hele voorjaar voor bloei zorgen. Heesters zoals Heptacodium (foto onder), pioenen, rozen, Cornus en een Dipelta kunnen hier uitgroeien tot mooie exemplaren. Een zonnig terras sluit hierbij aan en vormt de link met de woonkamer. Momenteel wordt de voortuin omgevormd tot een meer exotische tuin; enkele hagen werden reeds verwijderd en mooie bladplanten krijgen nu hun plaats. Tal van varens, Hedychium, Asarum...

Oude arduindallen en roodpaarse baksteen van een Oudenaardse steenbakkerij zijn hier als verharding gebruikt.

Het is nooit de bedoeling geweest om een “vlam-tuin” te maken. Dit zijn tuinen met keurig geplaatste verhardingen, maar die opdringerig zijn vanwege een te grote variatie. Een leeftuin kan maar functioneren wanneer er sober omgesprongen wordt met materialen.