De voortuin is in tuinkamers opgedeeld door gebruik van haagbeukhagen. Deze zijn zeer speels opgebouwd : de verschillende hoogtes en het gebruik van een horizontale gleuf in éénzelfde haag zorgen voor een uniek karakter.
Een orangerieserre met druiven begeleidt ons naar de voordeur. Hierbij is er een lager gelegen knus terrasje met heel wat eenjarigen in potten en bakken. De zeepboom (Koelreuteria paniculata) verkleurt mooi in de late zomer en herfst.
De strakke visvijver bevindt zich op het laagste punt van de tuin.
De vijver is afgewerkt met een Padoek-houten vlonder. Een eenvoudige metalen bank staat tussen 2 grote cortenstaal plantbakken. Bij de plantenkeuze werd er vooral gelet op bladcontrasten. Foto boven, toestand voor het tenietgaan van de buxusblokken. Na al die schimmeltoestanden en nu die buxusmot hadden wij er genoeg van gekregen. Jammer, maar als je niet spuit is er geen andere keuze.
Een grindpaadje tussen haag en beplanting brengt ons tot de berceau. Een vaas staat hier centraal ten opzichte van de voordeur.
Enkele meter verder komen we in de voortuin waar twee bolgeschoren taxushagen prominent aanwezig zijn. Recent hebben we de tuingeraniums verwijderd en zijn er nu heel wat exotische planten. Deze vormen geen belemmering voor de vele bolgewassen - Galanthus (sneeuwklokjes) en Eranthis (winterakoniet) o.a. - en Helleborussen die het hele voorjaar voor bloei zorgen. Heesters zoals Heptacodium (foto onder), pioenen, rozen, Cornus, Cercis, Hamamelis en een Dipelta kunnen hier uitgroeien tot mooie exemplaren. Een zonnig terras sluit hierbij aan en vormt de link met de woonkamer. De binnenste hagen zijn nu verwijderd en het geheel oogt heel wat ruimer.
Oude arduindallen en roodpaarse baksteen van een Oudenaardse steenbakkerij zijn hier als verharding gebruikt.
Sinds we recent de binnenste haag hebben verwijderd hebben we de voortuin ook een meer exotische toets mee gegeven.
Hier bijvoorbeeld Hedychium yunnanense en Begonia grandis ssp.evansiana.
Cautleya spicata en de minder winterharde hortensia-achtige Dichroa febrifuga. De ragfijne aartjes van Persicaria virginiana 'Alba' zijn wondermooi in het najaar. De begonia's verschijnen zeer laat in het voorjaar en zijn wel betrouwbaar winterhard.