Grassentuin

De grassentuin

De grassentuin biedt tal van verrassende doorzichten. Hier is rekening gehouden met de aanwezige landschappelijke elementen zoals de dreef, het bos, de weiden en de schapen- en hoenderweide van de buren. Drie knotwilgen vormen een repetitie van de verder gelegen grijze wilgenrij en vormen zo een doorzicht naar de schapenweide.

Recent hebben we de Deschampsia-grassen vervangen door Molinia of Pijpestrootje.

Heel wat bijen- en vlinderplanten zijn hierbij toegevoegd. Silphium-soorten, de inheemse blauwe knoop (Succisa pratensis), Succisella 'Frosted Pearls', verder nog Knautia macedonica en Geranium-zaailingen. Foto september.

Foto open tuin 1 mei 2022, Laurence Machiels. Vanop het terrasje bij de zwemvijver.

De maaiweide

Voorbij het hekken bevindt zich een ha-ha, opgebouwd uit tamme kastanjepalen, die de maaiweide begrenst. Rechts hiervan biedt een gazonpad zicht op een bosbeplanting die zich onder de kruinen van de eikendreef bevindt.

Een vlonder van acacia-planken vergemakkelijkt de toegang tot de maaiweide. Tot op heden zien we in mei en juni vooral Koekoeksbloem en Ratelaar bloeien, gevolgd door Knoopkruid en Zaagblad. Orchideëen zien we ook elk jaar meer en meer. Bij aanvang deden de magrieten het zeer goed maar verzwakken wegens te nat in de winter. Pinksterbloemen zijn de eerste opvallende bloeiers samen met het zenegroen.

Langs het smalle grachtje van de maaiweide groeien er het zeldzame zaagblad en blauwe knoop (Serratula, Succisa). Om die redenen hebben we recent de bloemenweide geplagd en zodus verarmd. Uniek is de tertiaire kleilaag die hier dagzoomt en zodoende sterk uitgeloogd is. Dit resulteert in een zure en fosfaatarme bodem waardoor er een schrale vegetatie optreedt, toch een zeldzame situatie.

Een gazonpaadje tussen de bloeiwijzen van grassen en bloemen. Altijd een leuke ervaring om daar door te waden. Kinderen zijn dol op zulke paadjes.

De eerste jaren na inzaai deden de magrieten het opmerkelijk goed. Nu zijn het vooral scherpe boterbloem, echte koekoeksbloem en ratelaar die opvallen, op de drogere plaatsen echt knoopkruid en zaagblad.

In oktober 2011 hebben we een poelvijver aangelegd. De kleibodem zorgt er voor dat het waterniveau enkel kan zakken door verdamping. Door de afwezigheid van vissen zijn er al heel wat salamanders en kikkers, enkel de reiger bekijkt dit amfibieën-bestand en doet het nodige! In mijn dromen heb ik al zelfs eens een ringslang gezien, niet ondenkbaar met die globale opwarming, in Noord-Frankrijk zijn ze er al. De gele moerasrolklaver(foto) zien we het ene jaar meer dan het andere.

De bloemenweide na de maaibeurt, meestal is dit tegen half juli. In de ha-ha-gracht staan er nog wat kattestaarten (Lythrum salicaria). In Amerika is dit een invasieve exoot!

Kattenstaarten verkleuren prachtig in de herfst. De mooie, grijze, fijnbladige wilg is Salix purpurea 'Nancy Saunders'.

in april 2022 hebben Stefaan Verhulst (beeldend kunstenaar en plantenkweker) en ik samen dit liggend naakt gemaakt met de aanwezige klei uit de poel. Foto eind september 2022.

De bostuin

Corona-tijd is komaf maken met uitgestelde zaken. We hebben een whisky-kot gemaakt in een "verloren" hoekje van de bostuin. Een watercinterne van 15000 liter geplaatst op de bodem, een deur- en een raamgat gemaakt en een groendak er op. Binnen een acaciaplanken vloer gelegd en de wanden deels bekleed met zwarte dennenplanken. Een houtvuurtje er in; gezelligheid troef bij koude momenten!

Of is dit nu een vogelkijkhut?