cottagetuin

cottagetuin

Deze nog jonge tuin is ontstaan in meerdere fasen. Dit is het nieuwste deel waar uitsluitend gebogen lijnen werden gebruikt; hier zijn er siergrassenbedden, vijver, moeras en een lage beukenhaag met een achterliggend bosje. De hier zichtbare woning is die van de buren.

Net na het pittoreske serretje ligt het eerst aangelegde deel. Een wilde ligusterhaag - organisch gesnoeid - vormt een transparante grens tussen beide tuindelen. Hier zijn ook een vijftal appelbomen aangeplant waaronder in de lente heel wat bolgewassen bloeien.

Deze tuin is omzeggens het hele jaar door mooi. Begin oktober is de tuin zeer feeëriek maar met een beetje nachtvorst kan alles vlug veranderen. (Solidago caesia op de voorgrond)

Het 'oudste' tuingedeelte (hierboven) heeft sterke rechte ontwerplijnen, het recente enkel gebogen vormen vertrekkend vanuit één middelpunt. De invulling is eerder weelderig en naarmate de zomer vordert zijn die rechte lijnen nauwelijks meer zichtbaar. Weelderige siergrassen en vaste planten in alle kleuren spelen met het licht.

In warme zomers vertoeven hier uiteraard veel vlinders, dit dank zij de vele Eupatorium, Sedum, Vernonia, Helianthus, Asters...

Twee Molinia 'Transparent' staan links en rechts bij een doorgang van de lage beukenhaag. De achterliggende begrenzende haag is gemengd en bestaat uit haagbeuk, beuk, hulst en wilde liguster.

Hieraan merk je dat de tuindame haar tuin goed en regelmatig onderhoudt; geen sleur maar genot!

In de zwemvijver worden heel wat baantjes getrokken en dit gedurende heel wat maanden. De stapdallen vormen een begrenzing met vis- en moerasgedeelte. De vissen zwemmen letterlijk onder je voeten!

Ik maak graag gebruik van hagen om ruimte te scheppen. Hierdoor functioneert een tuin ook beter en is zo ook genietbaarder.